به نقل از بلومبرگ؛ تنش‌ها بین چین و آمریکا کماکان رو به افزایش است.  دولت آمریکا اعلام کرد با درخواست طرف چینی برای افزایش مجوز پروازهای  مسافری به آمریکا مخالفت کرده است. در حال حاضر چین تنها می‌تواند هر هفته  یک پرواز مسافری به خاک آمریکا داشته باشد. از طرف دیگر ترامپ لایحه تحریم  شماری از مقامات چینی را به بهانه نقض حقوق بشر مسلمانان اویغور امضا کرد.

علاوه  بر آمریکا برخی دیگر از متحدان این کشور نیز در حال اتخاذ رویکرد  سخت‌گیرانه‌تری در قبال چین هستند. دولت انگلیس اعلام کرد قوانین  سرمایه‌گذاری خارجی را با هدف مقابله با آنچه “خرید سهام شرکت‌های فعال در  حوزه‌های امنیتی و حساس توسط اتباع خارجی” خوانده است، تغییر می‌دهد که به  عقیده کارشناسان اصلی‌ترین هدف این قانون چین خواهد بود. پیشتر نیز  استرالیا و کانادا از اعمال محدودیت‌های مشابه خبر داده بودند که  سرمایه‌گذاران چینی را بیش از سایرین تحت تاثیر قرار خواهد داد.

اظهارات  اخیر مقامات فدرال رزرو باعث تشدید نگرانی‌ها از طولانی‌تر شدن روند احیای  رشد اقتصادی شده است: اریک روزنگرین، مدیر دفتر منطقه‌ای فدرال رزرو در  بوستون گفت: با توجه به کاهش نیافتن محسوس سرعت رشد شیوع ویروس، احتمالا  مجبور به تعطیلی بیشتر کسب و کارها خواهیم بود. کاهش مصارف خانوارها و  سرمایه‌گذاری‌ها نیز بیش از آن بوده است که ظرف مدت کوتاهی جبران شود.

روند  ابتلا به کرونا در برخی از کشورها همزمان با بازگشایی کسب‌وکارها مجددا  حالت صعودی به خود گرفته و همین مساله زنگ خطر بازگشت موج کرونا در جهان را  تقویت کرده است. با این حال به نظر می رسد هزینه قرنطینه برای اقتصاد  کشورها آنچنان سنگین بوده است که خیلی از آن‌ها ترجیح می‌دهند به هر قیمتی  شده فعالیت‌های اقتصادی را ادامه دهند.

در شرایطی که به گفته  اقتصاددانان یکی از اصلی‌ترین دلایل کاهش شدید رشد اقتصادی آمریکا در ماه  های اخیر اعمال قرنطینه‌های سراسری و تعطیلی گسترده کسب‌وکارها بوده است،  وزیر خزانه‌داری آمریکا گفته است حتی در صورت خطر بروز موج دوم دولت  برنامه‌ای برای تعطیلی اقتصاد و اعمال قرنطینه سراسری ندارد.

طبق  اعلام مرکز ملی مطالعات اقتصادی آمریکا، این کشور از ماه فوریه با رکود  مواجه شده است و انتظار نمی‌رود رشد اقتصادی در سه ماهه دوم امسال عددی  مثبت باشد.

تاکنون بیش از ۹ میلیون و ۵۳۴ هزار و ۴۳۷ مورد ابتلا به  کرونا گزارش شده است که در این بین ۴۸۵ هزار و ۱۷۶ نفر جان خود را از دست  داده‌اند. در بین کشورهای مختلف، بالاترین تلفات مربوط به آمریکا با ۱۲۴  هزار و ۲۸۲ نفر، برزیل با ۵۳ هزار و ۸۷۴ نفر، انگلیس با ۴۳ هزار و ۸۱ نفر،  ایتالیا با ۳۴ هزار و ۶۴۴ نفر و فرانسه با ۲۹ هزار و ۷۳۱ نفر بوده است.

پتر  مالوک، مدیر ارشد اجرایی در موسسه کریتیو پلنینگ گفت: داریم میبینیم که  ویروس کماکان در حال انتشار است و از نظر بازار این یعنی سرعت حرکت‌ها  اقتصادها به سمت بهبود کامل آهسته خواهد شد. نگرانی ها از کرونا در بین  معامله‌گران جدی است.

اگر چه بانک‌های مرکزی بزرگ در سراسر جهان به  تزریق نقدینگی به بازارهای مالی ادامه می‌دهند، اما نسبت به توانایی بانک  ها برای تداوم رویکرد حمایتی کنونی یا نگه داشتن نرخ بهره در سطوح منفی  تردیدهایی وجود دارد. نرخ بهره اکنون در آمریکا ۰.۲۵ درصد و در منطقه یورو،  سوئیس و ژاپن منفی است. در انگلیس بانک مرکزی این کشور اعلام کرد حدود ۱۲۰  میلیارد دلار جریان نقدینگی به بازارهای مالی تزریق خواهد کرد تا بدین  ترتیب میزان این تزریق نقدینگی از ابتدای بحران کرونا تاکنون به حدود یک  تریلیون دلار رسیده باشد.

کریستین لاگارد، رئیس بانک مرکزی اروپا  هشدار داده است اقتصاد اروپا با یک ریزش محسوس روبروست. وی در جریان یک  کنفرانس ویدیوئی با سران اتحادیه اروپا گفت: پیش‌بینی بانک مرکزی اروپا این  است که با یک سقوط دراماتیک اقتصادی مواجهیم.

استفان اینس، تحلیل گر  بازار در موسسه “اکسی تریدر” گفت: معامله‌گران با نگرانی به افزایش شمار  مبتلایان به کرونا در سراسر جهان نگاه می‌کنند و اینکه دولت‌ها در مواجهه  با این اتفاق چه تصمیمی بگیرند خیلی برای بازارها اهمیت دارد. هر چند فعلا  احتمال برقراری فاز دوم قرنطینه‌های سراسری خیلی کم است اما اگر این اتفاق  بیافتد با دور تازه‌ای از ریزش شاخص‌ها مواجه می‌شویم.

بورس آمریکا

در  وال‌استریت، همه شاخص‌ها ریزشی بودند تا جایی که هر سه شاخص اصلی بورسی در  سطح پایین‌تری از روز قبل خود بسته شدند. شاخص «داوجونز ایدانستریال  اوریج» با ۲.۷۲ درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح ۲۵ هزار و ۴۴۵.۹۴ واحد  بسته شد.

شاخص «اس‌اندپی ۵۰۰» با ۲.۵۲ درصد ریزش تا سطح ۳۰۵۰.۳۳  واحدی پایین رفت و دیگر شاخص مهم بورسی آمریکا یعنی «نزدک کامپوزیت» با  ۲.۱۹ درصد کاهش در سطح ۹۹۰۹.۱۷ واحدی بسته شد.

بورس‌های اروپایی

با  وجود بازگشایی داخلی مرزهای اتحادیه اروپا، خبرهایی از احتمال تصمیم  اتحادیه اروپا به ممنوعیت ورود گردشگران آمریکایی به مرزهای اروپایی وجود  دارد. تنش‌های اخیر بین اروپا و آمریکا که بیشتر به لایحه جنجالی مالیات بر  درآمد دیجیتال کشورهای اروپایی مربوط است باعث شده تا دونالد ترامپ در  اقدامی برای نشان دادن اعتراضش دستور کاهش شمار نظامیان آمریکایی در آلمان  را صادر کند.

از سوی دیگر برخی منابع خبری از احتمال اعمال تعرفه ۳.۱  میلیارد دلاری روی محصولات وارداتی آمریکا از اروپا حکایت دارد. طبق  اظهارات برخی منابع خبری، زیتون، کامیون و برخی مواد نوشیدنی که آمریکا از  انگلیس، فرانسه، آلمان و اسپانیا وارد می‌کند مشمول این تعرفه‌ها خواهند  شد. ممکن است تعرفه گمرکی روی پنیر، ماست و تجهیزات هوایی وارداتی از اروپا  نیز افزایش یابد.

نلا ریچاردسون، استراتژیست بازار سرمایه در موسسه  “ادوارد جونز” گفت: اگرچه کرونا کماکان همه چیز را تحت‌الشعاع قرار داده  است اما چون بانک‌های مرکزی و دولت‌ها از رکود بزرگ سال ۲۰۰۹ درس گرفته و  کماکان به سیاست‌های حمایتی خود ادامه می دهند می توانیم امیدواریم باشیم  خسارت‌های وارده به اقتصاد جهانی در کمترین سطح ممکن باشد.

در  معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخص “فوتسی ۱۰۰” بورس لندن با ۳.۱۱ درصد  ریزش نسبت به روز قبل و در سطح ۶۱۲۳.۶۹ واحد بسته شد. شاخص “دکس ۳۰” بورس  فرانکفورت در آلمان با افت ۳.۴۳ درصدی و ایستادن در سطح ۱۲ هزار و ۹۳.۹۴  واحدی به کار خود خاتمه داد و شاخص “کک ۴۰” بورس پاریس با افت ۲.۹۲ درصدی  در سطح ۴۸۷۱.۳۶ واحد بسته شد. در مادرید شاخص “ایبکس ۳۵” ۳.۲۷ درصد پایین  رفت و به ۷۱۹۵.۵۰ واحد رسید.

بورس‌های آسیایی

در  معاملات بورس‌های آسیا، شاخص‌ها عملکرد بدی داشتند؛ تا جایی که شاخص “نیک  کی ۲۲۵” بورس توکیو ژاپن با ریزش۱.۲۲ درصدی تا سطح ۲۲ هزار و ۲۵۹.۷۹ واحدی  پایین رفت. شاخص “هانگ سنگ” بورس هنگ‌کنگ ۰.۵ درصد پایین رفت و در سطح ۲۴  هزار و ۷۸۱.۵۸ واحد بسته شد. در چین شاخص “شانگهای کامپوزیت” صعود ۰.۴۲  درصدی را تجربه کرد و در سطح۴۱۳۸.۹۹ واحد بسته شد.

در استرالیا شاخص  “اس‌اندپی اس‌اند ایکس ۲۰۰” بورس سیدنی با ۲.۸۴ درصد کاهش و ایستادن در سطح  ۵۸۱۷.۷۰ واحدی به کار خود خاتمه داد. در بین دیگر شاخص‌های مهم آسیایی،  شاخص “تاپیکس” ژاپن نزولی بود.

نفت

در بازار  طلای سیاه روند قیمت‌ها کاهشی بود. هر بشکه نفت “وست تگزاس اینتر مدیت” با  ۰.۹۷ درصد کاهش به ۳۷.۶۴ دلار رسید و نفت خام برنت دریای شمال با افت ۰.۹۷  درصدی به ازای۳۹.۹۲ دلار در هر بشکه مبادله شد.

طلا و نقره

همچنین  در بازار فلزات گران‌بها، بهای هر اونس طلا با افت ۰.۱۵ درصدی نسبت به روز  قبل در سطح ۱۷۶۶.۶۳ دلار معامله شد. هر اونس نقره با افت ۰.۲ درصدی به  ازای ۱۷.۷۷ دلار مبادله شد.